Interjú Fröhlich Balázzsal, a PTE Tehetségkövetével

szerzo: Gönczi Andrea Dr. | 2014. december 23. 11:34:19

Okos otthont és szélturbinát tervez a pécsi fiatal

Bár még jelenleg is a Pollackra jár, Fröhlich Balázs neve már közel sem ismeretlen a magyar mérnöktervezők között. Energiatermelő üvegpiramist, újhullámos szélturbinát is tervezett, ma pedig olyan okos otthon létrehozásán fáradozik, amelyben telefonnal irányíthatjuk a kávéfőzőt is.

Fröhlich Balázs, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar villamosmérnök hallgatója nem is olyan régen ért első helyezést ért el az EnterFlex innovációs és tehetségkutató versenyen alternatív energiaforrásokat használó üvegpiramisával. Az ifjú kutató ma már a PTE tehetségkövete, s nem kell meglepődnünk, ha pár éven belül felfedezései világújdonságként tűnnek majd fel a nemzetközi sajtóban.

 

- Egy világújdonságnak számító szélturbinát terveztél, ma már a szabadalmaztatásnál tartotok. Mit kell róla tudni?
- A mai áramtermelő szélturbinák tengelye párhuzamos a földdel, a miénk merőleges lenne. A találmányunk előnye és lényege, hogy kisebb háztartások, farmok számára alacsony szélsebességnél is képes működni, s az eszközök legfeljebb 10 méter magasak. Míg a mostani turbinákat le kell kapcsolni nagyobb szélben, hogy kíméljék a berendezést, az általunk tervezett képes egy nagyobb viharban is áramot termelni.

- Nem lehet egyszerű eljutni a szabadalomig. Vállalatok vagy az egyetem segít?
- A PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központja segíti a folyamatot, cég nem áll mögöttünk. Saját magam szeretnék vállalkozást alapítani, hogy a kutatási eredményeket kamatoztathassuk a gyakorlatban is. Szerencsére bőven vannak ötletek, amelyek kidolgozásra és megvalósításra várnak.

 

- Mint például?
- Most éppen a Smart Home, azaz okos otthon ágazatban iparkodom. Egy olyan rendszer létrehozását kezdtem el, amelyben okostelefonnal irányítható például a tévé, a kávéfőző, vagy éppen egy nyaralóban égve maradt villany kapcsolható le vagy fel segítségével akár több száz kilométernyi távolságból. Egyelőre Android-rendszeren indultunk, de a későbbiekben iOS-re is fejlesztjük. Olcsó, könnyen beüzemelhető rendszer lesz, akár egy átlag mezei villanyszerelő is meg tudja oldani, ha elindul a gyártás. Ugyanígy az autóban is hasonló rendszer kiépítésén dolgozom, amely a kocsilopások ellen védene majd.

- Üvegpiramist is terveztél.
- A szerkezet lényege, hogy a szél- és a napenergiát egyidejűleg tudja hasznosítani, utóbbihoz a felhajtóerő volt a segítségünkre. Bár tervnek jó volt, s díjakat is nyertünk vele, de a modellezéskor az derült ki, hogy olyan fokú energiatermelésre nem képes a gyakorlatban, mint ahogyan azt elképzeltük. Arra viszont tökéletes volt, hogy a szélturbina tervezését tökéletesíthettük vele.

- Milyen dolgok vannak még a fejedben?
- Széles a spektrum, hiszen középiskolásként még űrállomást is terveztem mesterséges gravitációval… De komolyra fordítva: a fúziós reaktorok optimalizálása érdekel, szeretném tökéletesíteni az okos otthont. Most ami a leginkább érdekel, hogyan tudjuk egyre jobban, s egyre több területen irányításra, vezérlésre használni a tableteket, okostelefonokat.

- Pécs, pláne Magyarország elég nagy az elképzelések megvalósításához?
- Szeretem Magyarországot, mert itt is ránk találnak a lehetőségek. Többek között a Prezi, a Ustream is jól mutatja, hogy lehet és érdemes alulról építkezni. Mindenképpen szeretnék egy olyan saját vállalkozást alapítani a következő egy-két évben, amely technológiai újdonságokban jár majd az élen. Remélem többen is hasonlóan gondolkodnak, ennek érdekében folyamatosan szervezek olyan előadásokat Pécsre, amelyekre már bizonyított vállalkozók látogatnak el, s segítenek tapasztalataikkal a pécsieknek. Ez az Entrepreneurship Club of Pecs, egy olyan sorozat, amely a vállalkozói szellemről szól. Jó lenne beírni magunkat a történelemkönyvekbe úgy, hogy olyan dolgokat hoztunk létre, amelyek megkönnyítik az emberek életét.


Szerző: Korb Zoltán

Forrás: http://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/okos-otthont-es-szelturbinat-tervez-pecsi-fiatal/

« vissza